inbraak en oplichting preventie tips

* * *

Hoe werkt de driehoeksoplichting:

De afgelopen maanden deden we onderzoek naar een sluwe werkwijze van online oplichting. Hoe ziet deze vorm van oplichting eruit, ook wel driehoeksoplichting genoemd?

De eerste stap is dat de verdachte een nepadvertentie online zet waarin hij een relatief duur product aanbiedt. De tweede stap is dat hij contact legt met een verkoper die een relatief goedkoop product aanbiedt. Hij geeft aan dat hij dit product wil kopen en vraagt de verkoper naar welk rekeningnummer hij het bedrag kan overmaken.

Inmiddels heeft een koper interesse getoond in de nepadvertentie van de verdachte. De derde stap is dat de verdachte aan de geïnteresseerde vraagt het geld over te maken, voordat het product wordt geleverd. Hij geeft echter niet zijn eigen rekeningnummer, maar het rekeningnummer dat hij eerder heeft gekregen van de eerdergenoemde verkoper. De koper maakt het geld over naar de verkoper van het relatief goedkope product. De koper krijgt nooit het product van de verdachte geleverd.

De vierde stap is dat de verdachte weer contact opneemt met de verkoper, waarbij hij om het rekeningnummer had gevraagd. Hij geeft aan per ongeluk te veel geld overgemaakt te hebben en vraagt of hij langs kan komen om het verschil terug te krijgen. De verdachte gaat langs bij de verkoper, haalt het product op én krijgt het te veel betaalde geld terug. De verdachte had dus als 'winst' het dure product en het verschil in prijs tussen het product van zijn nepadvertentie en de prijs van het product dat de verkoper online zette.

Hoe voorkom je slachtoffer te worden

Voorkom het worden van slachtoffer van driehoeksoplichting door niet vooraf te betalen. Ga bijvoorbeeld langs bij de verkoper, bekijk het product en betaal dan pas. Vermoed je een nepadvertentie te zien of zie je een nepadvertentie, maar ben je zelf geen slachtoffer? Rapporteer dan het account bij de beheerder van het online (social media) platform en meld het account bij de Fraudehelpdesk. Ben je slachtoffer geworden, doe dan aangifte.

Money mule / geldezel

Criminelen vragen regelmatig aan jongeren of ze heel even hun bankrekening of pinpas mogen gebruiken. Dat lijkt onschuldig, maar dat is het niet! Ze zetten crimineel geld op je rekening en halen het er witgewassen weer vanaf. De pakkans is groot, maar de politie en de bank hebben alleen jouw gegevens. Wat je deed, is strafbaar. De crimineel blijft lekker buiten beeld. Voorkom dat je een geldezel wordt. 

De kans is groot dat wanneer je wordt gepakt, je:

  • een strafblad krijgt;
  • geen bankrekening (meer) kunt openen;
  • moeilijker aan een baan komt;
  • geen lening kunt afsluiten voor het kopen van een huis.

Eind maart werd er een grote actie gehouden -in Rotterdam zuid- door de gemeente en de politie. Daar werden o.a. de "inbraak preventie mappen" uitgedeeld. Want zeg nou eerlijk, ze kunnen het niet alleen. Elke burger zou moeten kunnen helpen.

Maar wíj Schiedammers kunnen ons voordeel óók doen met de tips die ze uitdeelden.

Neem b.v. deze tip:
Is je telefoon gestolen? Doe direct aangifte met je "EMEI" nummer. Hoe je er aan komt staat hieronder beschreven.
Kom je er niet uit? Uw eigen Blauwhuis service team helpt om samen het EMEI nummer te voorschijn te halen. 

Als het je overkomt dan sta je tenminste niet met lege handen. Direct 112 bellen en de politie helpen in hun poging uw gestolen toestel te traceren. Hoe vlugger je reageert, hoe meer kans er is dat ze de dader grijpen. Maar denk eraan dat u dit nummer aan niemand anders dan de politie geeft. Dus...... zo vlug mogelijk,  met of zonder hulp,  uw EMEI nummer opzoeken.   
Succes !

bronnen: politie.nl en andere internet websites

Wilt u naar de pagina "weet je weetjes", klik hier !

wilt u naar ons nieuwsblad?    klik hier !